ChorobyDietaZdrowieŻywienie

Jakie witaminy i minerały dla dzieci warto suplementować?

Witaminy i minerały to niezbędne składniki każdej diety. Zwłaszcza w przypadku dzieci, które są mniej odporne na różnego rodzaje infekcje i bardziej narażone na urazy. Wielu rodziców zastanawia się jak zadbać o to, aby w organizmie dziecka nie pojawiły się żadne niedobory. Jakie składniki należy suplementować? Jak zadbać o zdrowie naszej pociechy? O czym jeszcze należy pamiętać? Wszystko wyjaśni się po przeczytaniu tego tekstu! Miłej lektury!

Prawidłowa dieta i jej składniki odżywcze

Na początku należy zaznaczyć, że najważniejsza dla zdrowia i samopoczucia dziecka jest zbilansowana dieta. To właśnie z niej powinny być dostarczane niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki. W związku z tym w diecie nie powinno zabraknąć przede wszystkim warzyw i owoców, ale też produktów mlecznych, ryb, owoców morza i mięsa. Niestety większa część dzieci to niejadki, które zamiast jabłka, czy banana woli zjeść batonika lub kilka cukierków, a warzywa w surówce automatycznie wzbudzają niechęć do całego posiłku. Dlatego to rodzice muszą przekonać swoje pociechy, do zmiany diety.

Które witaminy są najważniejsze dla dziecka?

Oczywiście wszystkie witaminy i minerały są ważne, ale należy wyodrębnić te, które są niezbędne oraz w jakich produktach można je znaleźć. Zestawienie wygląda następująco:

  • Witamina A. Skutecznie dba o odporność oraz jest odpowiedzialna za mocne kości, zęby i zdrową skórę. Jej doskonały źródłem są produkty mleczne, jajka oraz masło. Witaminę A dostarczają też warzywa takie jak: papryka, pomidory, brokuły, dynia, szpinak, czy też marchew.
  • Witaminy z grupy B. Są szczególnie ważne dla naszych niejadków, ponieważ pomagają zwiększyć apetyt. Są też odpowiedzialne za wzmocnienie odporności i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Te witaminy można dostarczyć do organizmu poprzez jajka warzywa, wątróbkę. Dobrym źródłem witaminy B1 jest polędwica lub schab, a witaminy B6 orzechy, banany, kiełki, i warzywa liściaste.
  • Witamina C. O niej pamięta każdy rodzic, a wielu z nich stawia na suplementację w kapsułkach. Co prawda, witamina C jest doskonałym przeciwnikiem dla drobnoustrojów, ale ma też wpływ na rozwój dziąseł, zębów, kości oraz wspiera układ krwionośny. Powszechnie wiadomo, że można ją znaleźć w owocach cytrusowych, ale też kiwi, papryce, czy natce pietruszki.
  • Witamina D. Niestety organizm nie jest w stanie wyprodukować jej odpowiedniej ilości, ponieważ wytwarzana jest na skutek działania promieni słonecznych. Dlatego zaleca się suplementację witaminy D w kapsułkach lub syropie. Naturalnie występuje w tłustych, morskich rybach, jajkach, serach i olejach rybnych.
  • Witamina E. Odpowiedzialna jest za przyśpieszenie gojenia ran oraz pomaga zwalczać infekcje. Zapotrzebowanie można uzupełniać przez spożywanie migdałów, nasion, kiełków, żółtka jaj oraz produkty pełnoziarniste.
  • Witamina K bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Występuje w warzywach zielonolistnych, jogurtach, soi, serach.
  • Witamina PP. Pomaga strawić spożyte produkty, wspiera pracę układu nerwowego i jest odpowiedzialne za wytwarzanie hormonów płciowych. Można ją znaleźć, chociażby w drożdżach, mleku i mięsie.

Niezbędne mikroelementy w diecie dziecka

Do prawidłowego funkcjonowania dziecięcego organizmu niezbędne są nie tylko witaminy, ale też minerały, które odpowiedzialne są za wiele ważnych procesów. Do najważniejszych zaliczane są mikroelementy:

  • Jod. Ma wpływ na rozwój mózgu i funkcjonowanie układu nerwowego. Większość z nas wie, że najwięcej jodu znajduje się nad morzem. Nic więc dziwnego, że występuje w rybach morskich (zwłaszcza białych), owocach morza oraz algach.
  • Żelazo wytwarza hemoglobinę, wspiera układ nerwowy i odpornościowy. Występuje w wielu produktach spożywczych np. soi, grochu, fasoli, czerwonym mięsie, brokułach, natce pietruszki, żółtkach jaj, czy też wątrobie (wieprzowej i drobiowej). Żelazo jest uznawane za najważniejszy pierwiastek w organizmie!
  • Fluor wzmacnia kości oraz szkliwo zębowe. Występuje w ziemniakach, rybach, herbacie, orzechach, warzywach liściastych, produktach zbożowych, a nawet wodzie.
  • Cynk. Pod jego wpływem polepsza się praca grasicy i trzustki. Pierwiastek bierze też udział w przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów. Pomaga też wzmocnić odporność i poprawić sprawność intelektualną. Co więcej, jest pomocny w leczeniu niedoczynności tarczycy, cukrzycy, depresji lub schizofrenii. Cynk znajduje się, chociażby w: ryżu, rybach, pestkach słonecznika i dyni, kaszy gryczanej, serach żółtych, jajkach, mięsie, ostrygach i wątróbce.
  • Selen. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, wzmacnia odporność, chroni komórki i krwinki czerwone przed ich toksycznym działaniem, a także jest niezastąpiony dla prawidłowego funkcjonowania enzymów. Występuje w następujących produktach: grzybach, rybach (łosoś, tuńczyk), orzechach brazylijskich, jajkach.

Makroelementy w diecie dziecka

Skoro znane są już najważniejsze mikroelementy w diecie dziecka, to warto też poznać makroelementy. Należą do nich:

  • Wapń. Odpowiada głównie za budowę kości i zębów, ale też jest składnikiem naczyń krwionośnych i bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Wapń występuje przede wszystkim w produktach mlecznych. Jednak jego źródłem mogą być też ryby, orzechy i warzywa strączkowe.
  • Magnez. Reguluje poziom glukozy i insuliny, pełni rolę katalizatora w procesie przemian tłuszczów, białek i węglowodanów. Ponadto ma wpływ na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy oraz kurczliwość mięśni. Jego źródłem jest kakao, brązowy ryż, kasza gryczana i jęczmienna, mleko, sery żółte i twarogowe, migdały, pistacje, orzechy laskowe, banany, pomarańcze oraz jabłka.
  • Potas. Jest współodpowiedzialny za prawidłową pracę układu nerwowego i mięśniowego, reguluje pH komórkowe oraz kontroluje poziom płynów w organizmie. Potas znajduje się w pomidorach, orzechach, suszonych owocach, ziemniakach, selerze i zielonych warzywach.
  • Sód. Reguluje ciśnienie osmotyczne płynów ustrojowych, również krwi, bierze udział w procesie kurczliwości mięśni, przewodnictwa nerwowego, przepuszczalności błon komórkowych oraz gospodarki zasadowo-jelitowej. Źródłem są: sól kuchenna (odradza się spożywanie dużej ilości), ser, zielone oliwki, wieprzowina, wołowina, kiszone ogórki i kapusta, chleb żytni, wędzone mięso i słone przekąski (również niezalecane w dużej ilości).
  • Fosfor. Jest współodpowiedzialny za produkcję energii, ma wpływ na układ nerwowy, mięśnie ora rozwój i funkcjonowanie kości. Bogate produkty spożywcze w ten pierwiastek to: ryby (też wędzone i konserwowe), suszone owoce, podroby, drób, jajka, migdały, kasze, mleko, płatki zbożowe, otręby i ciemne pieczywo.

Czy warto suplementować witaminy i minerały u dzieci?

Jak widać powyżej, zapotrzebowanie na witaminy i minerały u dzieci są bardzo duże. Jednak odpowiednio zbilansowana dieta może dostarczać do organizmu wystarczającą ilość praktycznie wszystkich z nich (poza witaminą D). Niestety dzieci są dość wybredne w stosunku do większości omówionych produktów spożywczych. Jeśli rodzic ma w domu pociechę, która z apetytem zje obiad składający się z fileta rybnego, czarnego ryżu oraz brokułów, z całą pewnością ma powód do zadowolenia. Natomiast, kiedy nie ma możliwości najcenniejszych składników przemycić w pożywieniu, to będzie konieczna suplementacja. Na szczęście dziś w aptekach można kupić witaminowe kapsułki, syropy, a nawet cukierki, żelki i lizaki. Znacznie trudniej jest więc przekonać dziecko do spożywania mikro i makroelementów, które najczęściej dostępne są w tabletkach.

Niestety, gdy zachodzi taka konieczność, to nie ma innego wyjścia, ponieważ niedobór poszczególnych składników może mieć negatywny wpływ na zdrowie i rozwój dziecka. Zanim jednak jakiekolwiek suplementy diety zostaną mu podane, to warto skonsultować się z lekarzem i przeprowadzić specjalistyczne badania, które dokładnie wskażą, jakiego składnik organizmie po prostu brakuje. I wtedy będzie można go uzupełniać zgodnie z dawkowaniem.  Co ważne, takie środki również mogą mieć szkodliwy wpływ, gdy będą stosowane w nadmiarze!

Powiązane posty
CiążaKobietaZdrowie

Kalkulator ciąży - który tydzień?

ChorobyDietaMężczyznaZdrowieŻywienie

Dna moczanowa - jakich produktów unikać w diecie?

DietaKobietaMężczyznaZdrowieŻywienie

Skuteczne sposoby na odchudzanie

ChorobyKobietaMężczyznaZdrowie

Sprawdzone sposoby na pozbycie się alkoholu z organizmu - prawdy i mity na temat czasu trzeźwienia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.